Spelningar på vår gårdsplan

Vararevy-gänget: ”Raps å dy i rôg”

Mellan 1940 och 1952 gjordes ett antal succéfyllda Vara-revyer i regi av Karl-Erik Borg. Allt bevarat material från revyerna blev tillgängligt och bidrog till att fylla en ny lokal i Kålles Rekord-Magasin år 2002. Förresten hade revymaterialet aktualiserats på annat sätt, genom att några revyveteraner uppträdde och framförde Karl-Erik Borgs texter till kända och okända melodier. Skulle de rent av kunna framträda här på gårdsplanen? Jo visst, inga problem, svarade de glada f.d. gossarna, som jag tidigare stiftat bekantskap med i idrottssammanhang. Numera kallades de sig för revyrävar.

 

En söndagseftermiddag i augusti 2002 begicks utomhusdebuten här på gårdsplanen. En scen hade byggts upp. På scenen stod en titel skriven för programmet: ”Raps å dy i rôg”. De gamla ”rävarna” anlände i värmen. Det var nämligen en ovanligt varm eftermiddag i mitten av augusti. ”Rävarna” hette Börje Brelid, Bertil Svanebring, Ola Carlsson, Arnold Josefsson, samt Ingrid Wikström som ackompanjerade. Men skulle det komma några besökare? Nu var det i varje fall inte lämpligt att parkera ute i marken på andra sidan vägen. Där växte det säd. För säkerhets skull hade förfrågan gjorts till närmaste grannen, om det gick bra att få låna hans gata som parkeringsplats. Tur var väl det. C:a 150 personer kom och svettades i kapp med ”rävarna” på scenen. Med ett ord: succé!

 

Trio Mustasch & Western Trails

Årtalet var 2007. Fem år hade gått sedan första – och enda – musikunderhållningen på gårdplanen i Kållegården hölls. Detta år kom dock musiker från olika håll och erbjöd sig att hjälpa till med att ordna ett musikarrangemang här på innergården. Beslut togs att köra non-stop-spelning med Trio Mustasch och Western Trails. Tyvärr valdes fel dag. Det var skolavslutningar och bal på slottet (Bjertorp) och det ena med det andra. 60-talet besökare var dock nöjda med underhållningen (och även arrangörerna), så varför inte en fortsättning?

 

Western Trails & Börje Brelid

2008 och 2009 svarade Western Trails återigen för det musikaliska, medan Börje Brelid stod för underhållningen i övrigt. Just 2009 filmades hela föreställningen av Stefan Quinth, som hade för avsikt att göra en film om Börje Brelid.

 

Rekordbandet

2010 gjorde Rekordbandet entré på scenen. Rekordbandet bestod i stort sett av samma manskap som Western Trails. Rekordbandet blev sedan husband vid Kålles Rekord-Magasin t.o.m. 2016. Där avslutades en 10-årig succé med flaggan i topp.

 

Gårdsfester

2016 och 2018 arrangerades enkla gårdsfester med några musikaliska inslag. Första året framförde Sture Göransson några melodier på fiol, medan Bruno Arvidsson sjöng egna visor. 2018 stod Börje Magnusson för underhållningen med gitarrspel och sång.

 

Visor med Mona Nylin

2021 anlände en vissångerska från Värmland, Mona Nylin, till Kålles Rekord-Magasin. Hon gjorde nämligen en miniturné i Västergötland. Till eget ackompanjemang på keyboard sjöng hon egna visor.