FESTPLATSER I VARA KOMMUN

Detta avsnitt kommer att handla om ”den gamla dansbanan”, för så många nya dansbanor i bygden tillkommer sällan. Under en 100-årsperiod lär det ha funnits ett stort antal dansbanor och andra festplatser i Vara kommun. De som i skrivande stund finns kvar kan  räknas på ena handens fingrar. Vi har Mossbrott i Önum, Almesåsen i Ryda,  Badhusparken i Vara, samt dansbanan vid Södra Lundby bygdegård. Kanske finns det någon ytterligare. Räknas minidansbanan på Huttla?

Att dansa och roa sig har väl folk gjort i alla tider. Underlag och plats för dans har varierat. Ett vägskäl eller en träbro dög i brist på annat underlag. Musiken till dansen har också varierat – från en enkel fiolspelare till en flott orkester i smoking. Underhållningen i övrigt har gått från lokala förmågor till världsstjärnor.

När idrottsrörelsen fick genomslagskraft, anordnades fester för att finansiera dess verksamhet. Det betydde att festplatser med dansbanor oftast byggdes i närheten av idrottsplatser. Vilka festplatser har funnits häromkring? Vilka artister har egentligen uppträtt där? Vilka orkestrar har spelat upp till dans? Svaren är enkelt att uttrycka: många – otroligt många! Följ med på en gigantisk resa i nöjessvängen under drygt 100 år!

Hedalund, Larv

1943-67

Drevs av Larvs FK

Den 5 juni 1943 invigdes Hedalund till tonerna av Tores Swingband med Lillan Ellgren. Festen varade i dagarna två. Så gjorde man nämligen på 40-talet. Gage och annonskostnader blev inte så mycket dyrare med dubbla spelningar. Några artister uppträdde inte på Hedalund förrän Gösta ”Snoddas” Nordgren kom och sjöng sin ”Flottarkärlek” en onsdagskväll 1952 i ösregn. Vad spelade det för roll att ”Snoddas” var sen upp på scen: nedanför stod 2 500 förväntansfulla åskådare i regnet och väntade tålmodigt. Under kvällen konsumerades 37 kilo korv och på parkeringen stod 700 bilar. Det publikrekordet stod sig under Hedalunds historia.

Att åka till Hedalund blev en tradition. En onsdagsdans till Cool Candys kunde dra 1 500 personer. En fest med ”bara” 1 000 besökare var en dålig fest. I slutet av 50-talet arrangerades ungefär 10 fester per år, för att under 60-talet utökas till 15. Undan för undan blev andra lokala festplatser utkonkurrerade av Hedalund. 1967 drabbades även Hedalund av minskat besöksantal, trots att året innan varit väldigt lyckosamt. I augusti 1967 arrangerades den sista festen på Hedalund i Larv. Dansbanan blev till en sommarstuga och inträdesportalen flyttades till närliggande idrottsplatsen Hedensborg.

Av c:a 230 fester är det svårt att göra ett urval bland artister och orkestrar. Här följer några: Fotbollsidolen Lennart ”Nacka” Skoglund inledde sin riksomfattande turné just på Hedalund (1960). Rockerans alla storheter som Rock-Ragge, Rock-Olga och Little Gerhard, ”den rockande samen” Sven-Gösta Jonsson, schlagerstjärnorna Alice Babs, Lill-Babs, Siw Malmqvist, Towa Carson, Ann-Louise Hanson, Britt Damberg, Thory Bernhards, Lars Lönndahl, Cacka Israelsson, Jan Höiland och Östen Warnerbring, grupper som Hootenanny Singers, Sten & Stanley, Streaplers och Trio me´ Bumba, utländska stjärnor som Otto Brandenburg, Umberto Marcato, Dario Campiotto, Michael Cox, Jimmy Justice, Emile Ford, Golden Gate och Honeycombs, popepokens Hep Stars, Tages, Shanes, Mascots, Lollipops m.fl. Bland orkestrar kan nämnas Tores swingorkester (12 spelkvällar), Metrosextetten (10 gånger), ”Töta” Henrikssons (9 gånger), Yngve Stoors hawaiiorkester (9 spelningar), Mats Rampes (6 danskvällar) och Cool Candys. De sistnämnda blev en instutition på Hedalund. 43 gånger svarade de för dansmusiken och traditionen blev att Cool Candys med sin önskelåda spelade på Valborgsmässoafton ett antal år. Cool Candys fick även äran att sköta spelningen på sista Hedalundfesten.

 

Gantegården, Slättås, Larv

1935-1942

Drevs av Larvs FK. Föregångare till Hedalund.

Musik: Playing Boys, Sven Eylis, Sven Georgs orkester, Elmers dansorkester, Göta-kvartetten.

 

Vättesmad, Larv

1957-69

Drevs av Edsvära Foto & Hobbyklubb 1957-66, 1968-69 av IFK Falköping.

”Välkommen till Vättesmadspelen på den tjusigaste festplats Ni kan tänka Er – en grönskande halvö med skog, berg och forsande vatten” brukade arrangörerna EFHK annonsera med. Lidan snirklade sig runt i en halvcirkel mellan två vattenfall. På den halvön arrangerades en årlig fest i två dagar under 12 år, som kom att gå till nöjeshistorien. Varje timme var det uppträdande och på söndagskvällen korades Miss Lidan.  De lyckliga missarna fick flygresa och 15 dagars fritt uppehälle på Mallorca.

Ett uppträdande må nämnas, men då är det inte fråga om någon artist. Till 1960 års festligheter hade arrangörerna som dragplåster bokat en person som anklagats för mordbrand på Öland, men som blivit frikänd i brist på bevis. ”Jag har en hel del att berätta och det tänker jag göra på Vättesmadspelen”, förkunnade ”Ölandsbonden” i annons. C:a 5 000 personer flockades framför scenen, när Ölandsbonden blev intervjuad. Naturligtvis fick denna ”kupp” stor uppmärksamhet i pressen – vilket arrangörerna givetvis hade räknat med. Vättesmadspelen blev rikskänt över en natt och halvön invaderades av nöjeslystna varje sommarevenemang under resten av 60-talet!

Edsvära Foto & Hobbyklubb startade festligheterna mer som en lokal fest – och med lokala förmågor – 1957. Någon annons står inte att finna från det året. Festligheterna blev så lyckade att man beslöt att satsa i större skala året därpå. Resten är således historia. Foto & Hobbyklubben arrangerade fester på Vättesmad i 10 år. Det fick räcka. Myndigheterna ställde allt större krav på arrangemangen. Det skulle finnas livräddningsbåt i Lidan, arrestlokal för överförfriskade, Röda korstält, militärpolis för att sköta bilinvasionen, samt stort antal polisiära insatser i övrigt. De sista festerna överskred utgifterna inkomsterna.

Efter ett år utan festligheter på Vättesmad, övertog IFK Falköping arrangemanget 1968. De körde ytterligare ett år. Huruvida de båda åren gav någon ekonomisk vinst är obekant.

 

Faleberg, Larv

1920-1930-tal

Drevs av Larvs Skytteförening

Musik: Vanligtvis Fåglaviks dansorkester samt mindre grupper från bygden. Fem fester per år.

 

Lunnatorp, Larv

1934-1935

Drevs av Larvs Skytteförening och Larvs FK

Musik: Lill-Jans Orkester, Fåglaviks Blåsorkester, som åkte hästskjuts från Fåglavik till Lunnatorp. Vägsträckan var 8 kilometer och orkestern spelade hela vägen.

 

Mossbrott, Önum

1910-nutid

Drivs av IFK Emtunga

Som festplats har Mossbrott funnits ungefär lika länge som idrottsplats. Eftersom fotbollsplanen anlades 1910 – och att den dåtida idrottsföreningen Önums IF ordnade med danser – kan man med fog påstå att det förekommit festligheter med dans på Mossbrott sedan 1910-talet. Vid ett tillfälle (pingsthelgen 1931) flyttade man dansbanan till Lidafors i Edsvära i hopp om att det var ett bättre läge för nöjeslystna. Utöver dansmusik till nybildade Playing Boys kunde besökarna gotta sig åt boxningsuppvisning. Det blev stor succé med c:a 2 000 betalande åskådare. Sedan transporterade man tillbaka dansbanan, som bestod av lösa lämmar, hem till Mossbrott igen. Vilket sjå! Under 40-50-talen var dansbanan fast förankrad och välfrekventerad med populära fester. Artister som Alice Babs, Svend Asmussen, Charlie Norman, Arne Domnerus, Little Gerhard, Rock-Olga och Lill-Babs bidrog till populariteten. En udda företeelse var när dansbanan blev till en boxningsring – utan att bli flyttad till Edsvära. Ingemar Johansson besökte Mossbrott två gånger för uppvisningsboxning. Första gången var 1955 mot ”negerboxaren” Adams. Ingemar återkom 1957 som Europamästare och sparrade då mot broder Rolf.

I början av 60-talet hade den gamla dansbanan gjort sitt bästa och var uttjänt. Det blev inte bara en ny dansbana, utan en helt omgjord festplats på gamla Mossbrott. Den nya banan blev mycket större och fick tak över sig efter modell Folkets park i Lidköping. Trots allt nytt fanns den gamla scenen kvar, men hade kompletterats med en betydligt större.

Vid nyinvigningen pingstdagen 1966 spelades det dansmusik non-stop från båda scenerna. Den lokala Önumsorkestern The Wostocks (kanonerna från slätten) turades med Cool Candys om danstakterna. Uppträdde på den nya scenen gjorde Hootenanny Singers. Det var en fest, det! Men den riktigt stora festkvällen kom två år senare, närmare bestämt den 17 maj 1968. Ingen mindre än ”rockens fader” Bill Haley & His Comets äntrade scenen. Kommer någon av de  3 227 besökarna någonsin att glömma trycket såväl från scenen som på dansgolvet? Eller de som klättrat upp i takbalkarna?

Trots tak över dansbanan – och att kända artister som Tommy Körberg, Larry Finnegan, Emile Ford, Anna-Lena Löfgren, Hep Stars och Family Four uppträdde – dröjde det in på 70-talet innan det blev ordentligt snurr på festerna. Arrangörerna satsade på säkra kort. De populäraste orkestrarna – Flamingokvintetten, Streaplers, Drifters, Curt Haagers m.fl. – körde dubbla spelningar per år, vilket gjorde 1970-talet till ett gyllene årtionde för Mossbrott. I början av 80-talet satsade man i stället på några få uppträdanden. Countryartisterna Elisabeth Andreasson, Kikki Danielsson, Alf Robertson och Mats Rådberg med Rankarna gjorde populära framträdanden, liksom rockande Jerry Williams, Pugh Rogefeldt och Janne Lucas – men framför allt ungdomsgruppen Gyllene Tider gav 1981 Mossbrott hopp om nya gyllene tider. Publiktillströmningen den gången låg nästan i Bill Haley-klass! Trubaduren Bengt Sendth lockade däremot enbart ett fåtal. 1983 avslutades ett kapitel med officiella fester på Mossbrott.

Under 80-90-talen fortsattes dansandet, men av mer intert slag: knytkalaser o.dyl.  Inga annonser förekom. 1999 blev Mossbrott rikskänt genom TV-såpan om gruppen Friends, som gjorde sin första spelning just på Mossbrott.  2001 lockade ”Dansbandslandslaget” 1 300 personer till Mossbrott först med en fotbollsmatch mot lokala kändisar och senare på kvällen med dans. 2004 gjordes ett försök till en ”comeback” med offentliga danser. Scotts stod för musiken, men de hade ännu inte blivit rikskända i ”Dansbandskampen”. Dessutom ösregnade det hela dagen och hela kvällen. 2005 anordnades tre danser.  ”Frysboxnatta” har blivit en tradition på Mossbrott, liksom FUB:s länsdans – för att inte tala om pensionärsdanser varje onsdagskväll under somrarna. Så nog är det fart och fläkt ännu på gamla Mossbrott!

 

Almesåsen, Ryda

1935-nutid

Drivs av Helås IF

Den första dansbanan byggdes vid Almesåsen 1934-35. Den låg på andra sidan om landsvägen mot nuvarande festplats. Mitt på dansbanan stod paviljongen för orkestern på närmare tre meter höga ben, så att de dansande inte bara svirade runt utan även under musikanterna. 1938 flyttades dansbanan c:a 500 meter in i skogen och det var på den platsen som Yngve Stoors hawaiiorkester gjorde till tradition att spela varje pingsthelg under framför allt 50-talet. Men Almesåsen satsade inte enbart på tradition. Till säsongsavslutningen 1957  bokades Kicki Stenfeldts Rock´n rollband från Lorry, Stockholm. Förmodligen var det debut för den nya flugan rock´n roll här i bygderna. Liksom de flesta festplatserna i början av 60-talet gick Almesåsen mot sitt öde. Den fanns kvar till 1964.

1975 startade byggandet på den nuvarande festplatsen. Året därpå var det klart för den första offentliga festen med dans till Leif-Jörgens. Under åren har olika grepp prövats. T.ex. 1987 med cabaré Guldstöten med 3 500 biljetter i förköp och en heldag med amerikansk fotboll samt Mats Ljung.1993 beslutades om att bygga tak över dansbanan. 1994-96 körde Radio Skaraborg tedans på Almesåsen. 1998 års Helåsnatta lockade Sven Ingvars 2 200 besökare. Året därpå kom 1 600 för att rocka med Jerry Williams. 2000-talet inleddes med Refreshments på Helåsnatta, som lockade 1 900 besökare och Barbados drog 2 500. År 2000 blev det mest framgångsrika året för Almesåsens festplats.

 

Klevaberget, Ryda

1940-1950-tal

En dansbana byggdes ovanpå bottenplattan till utsiktstornet.

Drevs av ungdomar i bygden.

Musik: Dragspel och grammofon.

 

Nordvalla, Vedum

1936-63

Drevs av Vedums AIS

1936, fyra år efter bildandet av VAIS, startades festerna på Nordvalla. Var fjortonde dag från 1936 till 1958 varje år från Valborg till oktober erhöll slättborna högklassig underhållning och dans. Sven-Olof Sandberg var den förste artisten som uppträdde. Gaget var väl tilltaget: 800 kr. Publiken strömmade dock till och var det mer än 200-300 så gick festerna ihop ekonomiskt.

Det största överskottet från festerna erhölls 1952, när det norska laget Vestby var på besök i samband med VAIS 20-årsjubileum. 3 700 kr fick man över, vilket var en enorm summa på den tiden.1953 var den sjungande bandyspelaren Gösta ”Snoddas” Nordgren så populär att han t.o.m. kunde skicka sin lillasyster ut i parkerna. Så skedde även på Nordvalla. Ingrid ”Snoddan” Nordgren kom, sjöng och gjorde fiasko inför 1 500 förväntansfulla åskådare. Hennes röst var enligt uppgift ”sämre än tio kråkors” och hon blev totalt utbuad. Arrangörerna var dock nöjda. Varje år hölls en hembygdsfest i två dagar med fotbollsturnering, revyer och dans. 1959 var sista året för traditionella danser. I början av 60-talet körde man enbart med s.k. hembygdsfester.

Många artister har uppträtt på Nordvalla: från Edvard Persson, Sven-Olof Sandberg och Ulla Billquist till rock´n rollsångarna Owe Thörnqvist, Little Gerhard och Rock-Ragge.

Bland otaliga dansmusikanter kan nämnas några daminslag: Carina Cuban Girls – sju damer i glittriga kläder – och Granngårds-Kajsas Trio från Göteborg. När de sistnämnda spelade på lördag och söndag bodde de i tält nära festplatsen.

 

Lövaråsen, Vedum

1923-1925. Redan 1906 fanns en dansbana på Lövaråsen, men den låg där bara en sommar.

Drevs av Vedums Skytteförening

Musik: Dragspelare från bygden.

 

Åselid 1, Vedum

1908-1920

Drevs av Vedums Skytteförening

Musik: Fåglavikarna. De kom med tåget från Herrljunga till Vedum och marscherade sedan under musik till Åselid.

 

Åselid 2, Vedum

1926-34

Drevs av Vedums IK

Musik: Bl.a. Elite från Uvered och Ströms kapell från Bitterna. Fridolf Rudin-imitatören Kalle Blad från Skara uppträdde.

 

Skyttetorpet, Tråvad

1939- slutet av 50-talet.

Drevs av Fyrunga Skytteförening. Arrenderades senare av Tråvads IF

Liksom på många ställen brukade populära Tråvadsorkestern Playing Boys spela upp till dans på Skyttetorpet. Andra var Velins orkester, Sven Eylis, Singing Players, Sonors orkester, Lolas orkester, Bengt Larssons kvintett, Black Drops, Ragglers orkester, Bosse Bergqvists ungdomsorkester, Nordens dragspelskung Stefan Dahlén med sin Radiokvartett och sångerskan Anita Bodsjö eller Syncopen från Mariestad, som skötte dansmusiken vid de stora midsommarfestligheterna 1946. Då var det Fyrunga Skytteförening som arrangerade, men året innan ordnade Tråvads IF den mest lyckade festen: filmstjärnan John Botvid uppträdde och överskottet blev hela 3 000 kr.

 

Idrottsparken, Tråvad

1960-1965

Drevs av Tråvads IF

1960 bytte Skyttetorpet namn till Idrottsparken. Skillnaden var att Tråvads IF drev den i egen regi, samt att parken blivit ombyggd och uppfräschad.

Invigningen skedde lördag-söndag 16-17 juli 1960. På lördagskvällen uppträdde den sydafrikanska stjärntruppen The Black Show och på söndag kväll stod Fyrklövern med Kurt Dahlin för framträdandet. Dansen sköttes båda kvällarna av Töta Henrikssons orkester. ”Välkomna till bygdens största festligheter på Slättens nyaste och naturskönaste festplats” stod det i annonser. Fortsättning följde den 6 augusti med uppträdande av det årets vinnare av Skaraborgstalangen Baby Twins till dans av Anders Meijers.

Höjdpunkten för Idrottsparken kom lördagen den 1 juli 1961. Den italienske gosstjärnan Robertino kom till Tråvad. Det var en flera kilometer lång kö till festplatsen, trots att arrangörerna uppmanat i annonser att komma i god tid just för att undvika köbildning. På scenen fanns – förutom Robertino – engelska sång- och TV-stjärnan Lorne Lesley. Dubbla orkestrar skötte dansmusiken – Törnkvistarna spelade gammaldans och för den moderna svarade Rune Sunnerhälls orkester. 2 600 besökare slogs med mygg och förhoppningsvis njöt av underhållningen.

Idrottsparken hade några lyckade fester med t.ex. Cabaret Nalen med spexaren Mats Bahr, Cool Candys Show med Lillan Ellgren m.fl., men konkurrensen var stor och man fick övergå till gammaldans något år för att senare helt lägga ner verksamheten.

 

Nolgårdslunne, Tråvad

I mitten av 1920-talet

Drevs av Tråvads IF

Musik: Tråvads Musikorkester, dragspelare från orten. Dansbanan flyttades till Lidéns skog, där den stod ett år. År 1929 flyttades den vidare till Skogsbo.

 

Gammaltråvad, Tråvad

Under 1930-talet fanns en festplats belägen vid gamla fotbollsplanen i Gammaltråvad.
Drevs av Tråvads IF.

Musik: Här gjorde orkestern Playing Boys en av sina första spelningar.

Tomternas Park, Tråvad

I slutet av 1940-talet byggde några föreningar i Tråvad: JUF, SLU och TIF, en scen i Tomternas park. Under 1950-talet hölls fester där varje år. Artister som uppträdde i Tomternas park var bl.a. revykungen Karl Gerhard, sångerskan Ingeborg Nyberg, Jan Lindblad (akrobatik och visslingar), ”Mr. Frukostklubben” Sigge Fürst, trollkarlen Ariman, revyaktören George Adelly och rocksångaren Willy Knarström. Biskopen Dick Helander räknas väl knappast till artistskaran, men väl till kändisarna som uppträdde på Tomternas parks hembygdsfester. Någon dansbana fanns inte.

Backavallen, Längjum

Tidigt 1930-tal -1959

Drevs av Längjums IS. Ibland uthyrd till skytteföreningen och JUF.

Det förekom en hel del festligheter på Backavallen under 1930-talet, bl.a. till dans av Playing Boys, men dansbanan blev med tiden murken. 1948 byggdes en ny dansbana. ”Backavallen, Längjum Stora invigningsfestligheter lördagen den 31 juli kl. 8 em. och söndagen den 1 augusti kl. 7 em. Populära Runes orkester spelar upp till D-A-N-S på stor nyanlagd dansbana. OBS! Allt nytt. – Trevlig park. OBS! – Vanliga serveringar – Längjums IS”

Ja, så löd annonsen till invigningen 1948. Till premiären hade landsfiskalen fått en personlig inbjudan, eftersom han godkänt dansbanans bärighet. Tyvärr kunde inte landsfiskalen komma, då han var bjuden på kräftskiva enbart en bit därifrån. Den minnesgode erinrar sig säkert att förr var inte kräftorna lovliga att meta förrän den 7 augusti – alltså en vecka senare än invigningsfestligheterna på Backavallen. Vad lag och ordning beträffar konsumerade alltså landsfiskalen med gott minne tjuvmetade kräftor den kvällen. Så småningom dök i alla fall landsfiskalen upp på Backavallen i sin vita kostym – ja, i varje fall mestadels vita kostym.

Premiärfesten gick galant med ett överskott på 1 000:- kr, men tyvärr gick inte fortsättningen lika bra. Mestadels regnade det – ödet ville att regnet kom just när det var fest på Backa. Man satsade stort på välkända Charles Redlands orkester från Stockholm, men inte heller den gången räckte inträdet till att täcka kostnaderna. Trots allt gick flertalet av festerna med vinst. Några av dansorkestrarna i övrigt var t.ex. The Rythmic Band, Sonors orkester, Eylis Juniors orkester, Åke Gunnerheims orkester, Swinging Guys, Playing Boys, Henry Swingers, Cool Candys, Bror Nilssons orkester, Totte Svedbergs orkester Blue Notes orkester.

Så småningom anordnade man hembygdsfester på söndag eftermiddag med fotbollsturneringar och revyer följt av dans på kvällen. Några uppträdanden kan nämnas: Akrobaten Berto med sonen Öjul från Sparlösa, ”knasparet” Gus och Holger, samt ”ficktjuvarnas konung” Mr. Svedino. 1958 var sista året Idrottssällskapet hade verksamhet. 1959 gjordes en sista fest där allmänheten bjöds på gratis entré för att göra slut på de pengar som trots allt fanns i kassan. Dansbanan såldes till Edsvära Foto & Hobbyklubb, som arrangerade fester på närliggande Vättesmad.

 

Gäraskogen, Längjum

1920-talet

Okänt vem som arrangerade danser

Musik: Spelemän från bygden.

 

Skyttepaviljongen, Östbäck, Längjum

1920-talet – 1940-talet

Drevs av Längjums Skytteförening

Musik: Dragspelare från orten.

 

Skogsbrynet, Naum

1947-1961

Drevs av Naums SK

Vid nyinvigningen av idrottsplatsen Ribbingsvallen 1952 ordnades det stora festligheter i Naum. IF Elfsborgs A-lag mötte en kombination från Varatrakten och på festplatsen Skogsbrynet i närheten var det fest och underhållning i två dagar. För musiken svarade Charles Redlands orkester från Stockholm – välkänd från radio – båda kvällarna. Först en timmas gammaldans och resten modern dans. Lidköpings revyamatörer med Lillan Ellgren framförde en revy. Det blev en stor folkfest med 2 000 besökare.

Ja, det var toppen av festligheterna på Skogsbrynet, men det förekom många populära danser till Black Drops, Cools Candys, Malte Johnsons orkester, Meijers, Blue Notes , Lill-Ingvars, Tötas, Tut i Luren Stompers, Singing Players, Siewerts Showband, Loffes m.fl. Dansbanan har återuppstått i en mindre upplaga vid Huttla kvarn, där även portalen över Skogsbrynet återfinns.

 

Ribbingslund, Naum

1935-1945

Drevs av Vara Sportklubb, Vara Skytteförening och Vara Hantverksförening

Musik: Playing Boys, Bantos, The Rythmic Band, Sonor, Bosse Lidéns, Josefssons, Fox Band, Spelmanspojkarna, Swingers.

Artister: Åke Söderblom, Thor Modéen, Edvard Persson och Elof Ahrle.

 

Gåsekilen, Naum

1910-tal

Drevs av Vara Hantverksförening

Musik: Tegelbrukets Blåsorkester, Hantverksföreningens Orkester.

 

Kråkeskogen, Naum

1910-tal

Drevs av Vara Hantverksförening

Musik: Hantverksföreningens Orkester, Tråvads Musikorkester.

 

Flåbergs Park 1, Skarstad

Omkring 1920

Sommarfester anordnades vid gården Flåberg av ett antal ”festkommitterade”, som det hette i annonserna. Tråvads musikkår spelade underhållningsmusik och senare till dans på ”rymlig dansbana”.

 

Flåbergs Park 2, Skarstad

1929-1935

Drevs av Skarstads Bollklubb

Musik: Tråvads dansorkester, Rolf Harris kapell, Elite, Uvered. 5-6 fester arrangerades per år.

 

Stora Åsa, Jung

1932-1955

Drevs av Jungs IF

Musik: Playing Boys, Edith Segerstedts, Syncopen, Mariestad, Cool Candys, Bosse Lidéns. Artister: Berto med sonen Öjul från Sparlösa. 4-5 fester per år.

 

Tyskatorp, Jung

1939-1965

Drevs av Jungs Arbetarkommun

Musik: Sune Waldimirs, Seymour Österwalls, Thore Ehrlings, Thore Jedebys, Cool Candys.

Artister: Curt Randelli (Kaffepetter). Dansbanan hade tak och vintertid sattes lämmar för väggarna, så att den kunde användas även vid dåligt väder.

 

 

Göransberg, Ulvstorp, Sparlösa

1948-1958

Drevs av Ulvstorps IS

Musik: Kaj Rönn, Göteborg, Lill-Magnus, Playing Boys, Åkehags orkester. Gösta ”Snoddas” Nordgren svarade för publikrekordet. Givetvis uppträdde bygdens son Berto på Göransberg.

 

Lundängen, Sparlösa

1910-tal

Drevs av Sparlösa Skytteförening

Musik: Dragspelare från bygden.

 

Skogslund, Sparlösa

1945-1965

Drevs av Skogslunds IF

Musik: Cool Candys, Playing Boys, Sven Eylis, Cuban Boys, Lill-Magnus.

 

Ravelsgården, Levene

1920-tal

Drevs av St. Levene IK

Musik: Mindre orkestrar från orten svarade för dansmusiken.

 

Adelsåsen, Levene

1930-1945

Drevs av St. Levene IK

Musik: Steens, Levene, Elite, Västgöta-Sigges Trio, Charleston Orchestra, Five Fellows, Singing Players, Håkantorps dansorkester, Capella, Uvered.

Här förekom brottningsmatcher, trapetsakrobater och skjutbana.

 

Skår, Levene

1925-1945

Drevs av Skårs AIF

Musik: Västgöta-Sigges Trio, Sven Eylis, Steens, Elite, Håkantorps dansorkester, Charleston Orchestra, Grästorps dansorkester m.fl.

 

Idrottsplatsen, Håkantorp

1950-tal

Drevs av Håkantorps IS

Musik: Playing Boys, Pentas Trio, Hilding Perssons Kvartett.

 

Bockdalen, Håkantorp

1922-1930

Startades av tre privatpersoner: Adolf Johansson, Karl Pettersson och Knut Johansson

Musik: Smågrupper från bygden med dragspel och fioler.

 

Björkås 1, Eling

1930-1940

Drevs av Elings IK

Musik: Tråvads dansorkester, Fåglavikstrion, samt mindre orkestrar från bygden, bl.a. Musikföreningen Svea, Vara.

 

Björkås 2, Eling

1941-1950

Drevs av Elings IK (namnbyte 1943 till IK Elmer)

Musik: Bl.a. Gösta Karlbergs från Arentorp.

 

Stjärngärdet, V. Bitterna

1937-1939

Drevs av Bitterna IF

Musik: Bl.a. Göstas Orkester från Fölene.

 

Nolgårdsbacken, Ö. Bitterna

1947-1947

Drevs av Bitterna IF

Musik: Mindre orkestrar från bygden.

 

Träbron, Ö. Bitterna

Vid förra sekelskiftet

Drevs av ungdomar från bygden

Musik: För musiken svarade bl.a. dragspelaren Frans Larsson från Vedum.

 

Åkatorp, Ö. Bitterna

1920-1922

Drevs av Ö. Bitterna Skytteförening

Musik: Dragspelare från bygden.

 

Björkhagen, V. Bitterna

1930-1935

Drevs av V. Bitterna Skytteförening

Musik: Fåglavikstrion (fiol, dragspel och trummor) samt mindre grupper från bygden.

 

Lundbyskogen, S. Lundby

1929-1938

Drevs av S. Lundby Skytteförening samt Schackklubben

Musik: Mindre grupper från bygden.

 

Bygdegården, S. Lundby

1980-nutid

Drivs av Bygdegårdsföreningen

Musik: Jörgens, Leijons, Björnes, Western Trails, Ackords, Vi Fem.

 

Gråbo, Kvänum

1920-tal

Drevs av Kvänums IF

Musik: För dansmusiken svarade dragspelare från orten.

 

Winroths Hage, Kvänum

1920-tal

Drevs av Kvänums IF

Musik: För dansmusiken svarade dragspelare från orten.

 

Skulltorp, Kvänum

1920-tal

Drevs av Kvänums Högerförening

Musik: Festligheterna föregicks ofta av underhållningsmusik av Fåglaviks Blåsorkester. För övrigt svarade mindre grupper från orten för dansmusiken.

Här fanns två dansbanor – en för gammaldans och en för modern dans.

 

Domarringen, Kvänum

1940- och 1950-tal

Drevs av Kvänums Skytteförening. Övertogs senare av Kvänums IOGT.

Musik: Edith Segerstedts, Playing Boys, Seven Stars, Yngve Stoors, Sven Eylis, Steens, Töreboda-Lasses orkester.

Artister: Edvard Persson, Povel Ramel, Martin Ljung, Lasse Dahlqvist, Göingeflickorna.

En torsdagsnatt sprängdes en del av dansbanan i luften med dynamit. Om det var avundsjuka eller ungdomlig förstörelselusta blev aldrig klarlagt. Föreningens medlemmar och två snickare blixtinkallades och på lördagen var allt klart. Många kom den gången av ren nyfikenhet.

 

Idrottsplatsen, Kvänum

1930-tal

Drevs av Kvänums IF

Musik: Playing Boys, Tråvads dansorkester, Farragos dansorkester, Steens, Katrinefors musikkår (16 man).

 

Idrottsparken, Öttum

1930- 1950-tal.

Drevs av Öttums IF och Öttums Skytteförening.

Musik: Playing Boys, Steens, Gracioso, Sylva Altino, Lill-Magnus, Holger Anderssons orkester, Göstas dansorkester.

Artister: Sonya Hedenbratt gjorde sitt första offentliga framträdande i Öttum tillsammans med Nils-Bertil Dahlander och Bengt Hallberg. Detta var 1950. Efter deras framträdande kom en våldsam regnskur och publiken sökte skydd i musikpaviljongen som rasade samman. Ingen blev dock skadad. Vid ett annat tillfälle gick en tämligen bastant dam genom dansbanebräderna utstötande höga skrik. ”Ena vänna te så blir det dansbiljetter”, brukade försäljaren av dansbiljetter utropa. De första danserna var gratis.

 

Badhusparken, Vara

Mitten av 1980-talet-nutid.

Drivs av kommunens Kultur-och Fritidsförvaltning.

Musik: Drifters, Scotts, Impuls, Björnes.

 

Ådalen, Vara (vid tegelbruket)

1920-tal

Drevs av arbetare vid tegelbruket.

Musik: Dragspelare från bygden, Tegelbrukets Blåsorkester.

 

Lunnebacken, Norra Vånga

1930-tal

Drevs av Norra Vånga Bollklubb

Musik: Dragspelare från bygden.

 

Risberga, Norra Vånga

1930-tal

Drevs av Skytteföreningen

Musik: Lill-Jans orkester samt mindre grupper från bygden.

 

Skinnstampen, Slipan, Norra Vånga

1910-talet

Drevs av Norra Vånga Skytteförening

Musik: Dragspelare från orten.

 

Hallerna, Long

1920-1930-tal

Drevs av Vara Sportklubb och Vara Hantverksförening

Musik: Dragspelare från bygden.

 

Algutstorps Park, Edsvära

1930-1950-talet

Drevs av Edsvära IK

Musik: Cool Candys, Sonor, Playing Boys, Anders Heribalders Parkorkester, The Players,

Bengt Larssons Ungdomskvintett, Totte Svedbergs, Harmony Makers Orkester.

Artister: “Snoddas” Nordgren, Olle Johnny, Cacka Israelsson, illusionisten Mr. Carolf, Tre Herman Show, Harry & Masen.

Inför söndagen den 3 augusti 1952 varnade arrangerande EIK i annons för ”Århundradets fest”. Varningen (annonsen):

Kl. 14.30 anländer den över hela Skandinavien välkände, hela Sveriges Kronblom, stark konkurrent till Snoddas.

Kl. 15.00  Fotboll  Damer-Gubbar.

Kl. 16.00  Dragkamp  Tre starka gubbar. Fem fagra flickor. Dömes av Kronblom.

Kl. 16.30  Motocross 125 cc av kända förare.

Kl. 17.00  Kaffepaus och skämttävlingar såsom säcklöpning, snigelåkning, dykning i balja efter pengar m.fl. m.fl.

För uppträdande svarar Kronblom och den från De okändas revy populära Stigs trio, som även svarar för dansmusiken.

Konditori – Varm korv – Kaffe – Värdefull tombola – Fiskdamm – Chokladhjul m.m.

 

Skyttepaviljongen, Edsvära

1930-tal

Drevs av Edsvära IK

Musik: Lill-Jans Orkester, Edith Segerstedts, Steens, Göta-kvartetten.

 

Lunnagården vid Tåligs Ek, Södra Kedum

Mitten av 1920-talet – början av 1930-talet

Drevs av Byggnadsföreningen Framåt

Musik: Vanligtvis Tumlebergs dansorkester, Charleston Orchestra, samt dragspelare från orten.

 

Stenbacken, Södra Kedum

Slutet av 1920-talet – början av 1930-talet

Drevs av Tumlebergs Bollklubb

Musik: Rolf Harris Jazzkapell, Royal Boston band, Tumlebergs dansorkester, samt dragspelare från bygden.

 

Galgen, Bjertorp, Fyrunga

1925-1939

Byggdes och drevs av ungdomar i bygden. Virket till dansbanan fick man från Bjertorps Egendom. De första åren fanns en liten dansbana, 4×4 meter. Den kallades ”frimärket”. Senare blev det en större bana.

Musik: För musiken svarade oftast Ernst Andersson, som spelade dragspel. Han blev senare riksdagsman. Något inträde togs inte till dessa fester och spelmannens arvode samlades in i en hatt.

Festerna började alltid på påskafton och ibland fick ungdomarna skotta snö av banan innan dansen kunde börja.

 

Löjtnansholm, Fyrunga

1934-1940

Drevs av Fyrunga Skytteförening.

Musik: Playing Boys, Vivo från Öttum, Falkarna från Saleby med Elsa Karlsson som vokalist. Fakirer och trollkonstnärer uppträdde ibland. 5-6 fester arrangerades varje sommar.

 

Tumlebergs Badsjö, Tumleberg

Byggdes i mitten av 1970-talet.

Drevs av Tumlebergs Intresseförening.

Musik: Lill-Ingvars, Jörgen, Bengt-Runes.

Enkel underhållning på söndagseftermiddagar, som lockade hundratalet besökare. Ingen entré. Man fick köpa kaffe i stället. Dansbanan eldades dock upp av skolelever från Vara i slutet av 1990-talet.

Artister: Edvard Persson, Sven-Olof Sandberg, Dagmar Ebbesen, Ulla Billquist, Inga-Lill Rosswald, Harry Brandelius, John Wilhelm Hagberg, Gösta ”Snoddas” Nordgren och den amerikanska trumpetaren Miss Waidela.

Publikrekordet från 1952 hålls av ”Snoddas”.

 

 

Grunduppgifter till denna sammanställning är företrädesvis hämtade från skriften ”Den gamla dansbanan” av Arnold Josefsson och Ingvar Kjörck.