BÖRJE BRELID – mannen med gummiansiktet

Börje Brelids liv kom att präglas av kombinationen fotboll och revy. 1943 blev han i egenskap av Börje Andersson Varas Barnens dagsprins och i likhet med de flesta revyamatörerna i Vara växte han upp i Ungdomslogen ”Vårblommans” drivhus. 1948 debuterade han i Vararevyn ”Slättens nyheter”. Med på revyscenen fanns även den skönsjungande Per-Olof Carlsson, mera känd som ”Ola”. Ola medverkade samtidigt som vänsterinner i Vara SK:s skickliga fotbollslag, som tagit sig ända upp till Västsvenskan. I samma seriegrupp deltog enbart Göteborgslag. Så småningom fick även Börje visa sina fotbollstalanger sida vid sida med Ola i Västsvenskan. Börje deltog bl.a. mot Häckens BK, där sedermera mästartränaren Sven-Agne Larsson hörde till de stora profilerna. Nåväl, det skall erkännas att Västsvenskan egentligen var något för stort för unge Börje – och så småningom även för Vara SK. Det blev tre minnesvärda säsonger i det fina Göteborgssällskapet. I fortsättningen – under 50-talet – fick Vara SK, med Börje Brelid som teknisk och kämpastark högerinner, nöja sig med att utkämpa hårda duster med grannlaget IFK Emtunga i stället. Det gick inte heller av för hackor och var riktiga publikdragare.

Så småningom gick Börje Brelid fotbollsträningsutbildning. Alla stegen. Slutkursen var förlagd till Halmstad. Ledare för kursen var samme Sven-Agne Larsson, som Börje indirekt spelat mot i Häckens BK. Med på kursen fanns deltagare från hela fotbollsskalan – från Allsvenskan ner till Börje Brelid i Div. VII. Bl.a. var IFK Göteborgs ”Bebben” Johansson med. Visserligen kände sig Börje väldigt liten i sammanhanget (då avses inte den fysiska storleken), men han var väl förberedd. För ”större” deltagare var nog det hela mest en formalitet, men för Börje var det hur stort som helst. – ”Börje, vi spelar med samme bôllen. Det är bara det att vi spelar lite fortare”, tröstade psykologen Sven-Agne Larsson. Börje  klarade dock av att leda en grupp galant. –”Du var bäst”, kommenterade en meriterad spelare från Halmstad. Men det hade frestat på. Efteråt lade sig Börje på toaletten och grät ut sin ångest.

Det blev Naums SK som fick nöjet att ha Börje Brelid som spelande tränare. Under hans ledning gick Naums SK 1965 igenom Div. VII utan förlust. Väl i sexan hamnade man två placeringar över Börjes gamla lag, Vara SK.

Tillsammans med Ingvar Hofling startade Börje Brelid en omfattande ungdomsverksamhet i Naum. Ungdomsarbetet var på många håll eftersatt – t.ex. hade inte Vara SK någon seriös ungdomsverksamhet vid den tiden. Detta gjorde att Varas ungdomar drog sig bort till Naum. Avståndet var inte mer än några kilometer. Själv stoppade Börje in så många pojkar som fick plats i sin bil. Vid något tillfälle lär det ha varit 13 hoppackade ynglingar i Börjes bil (det är sedan länge preskriberat)! Vanligtvis var det en karavan av cyklande pojkar från Vara med  Ribbingsvallen i Naum som mål. Givetvis fanns det också gott om egna talanger i Naum. Börjes förmåga att ta hand om ungdomarna på bästa sätt blev uppmärksammat, uppskattat och framgångsrikt. Dessutom anordnade han idolträffar som stimulans. En ung blyg Ove Grahn kom till Naums bygdegård. Lars Heineman var en annan Elfsborgsstjärna som visade upp sig. Lidköpingsbrottaren Arne Robertsson en annan idrottsidol. För Orvar Bergmark dög dock inte Naums bygdegård. För Orvar hade det säkert gjort det, men Börje hade större planer. Han hyrde Park Bio i Vara och bjöd in alla fotbollsföreningar, som fick varsin bänkrad i biosalongen. Det var en mer värdig inramning för vår dåvarande förbundskapten i fotboll, den charmerande Orvar Bergmark

Så småningom fick Vara SK igång en egen fruktbar ungdomsverksamhet och blev de som segrade i långa loppet. Naums SK gick däremot en spelarbrist till mötes och 1977 blev sista seriesäsongen.

För Börje Brelids del lockade åter revyscenen, där han med enbart mimik kunde få publiken att kikna av skratt. Hans deltagande i Mats Ljungs revyer och Lökens vänner är väl kända för många. Dessutom gav sig Börje ut på långa cykelturer. Första resan gick från Lund till Vara. Andra resan från Vara till Östersund. Den tredje turen cyklades från Gällivare till Östersund. I Storuman small ett däck. Annars gick det bra. En av resorna direktsändes i Skaraborgsradion med Karl Thulin.

Med Andersson som efternamn efterträdde Börje Bertil Svensson i Vara-revyn 1948. Först  1994 och jubileumsrevyn ”Höl i vägga” på Park Bio mötte de varandra på scenen – då med Brelid och Svanebring som efternamn. Evenemanget blev ett inslag i Vara köpings 100-årsfirande. Till den uppsättningen strålade några f.d. medverkande i Vararevyn samman. Vararevyn existerade mellan 1940 och 1952. Gänget fortsatte att göra framträdanden emellanåt – bl.a. vid Kålles Rekord-Magasin 2002.